Click here for a letter from our team on COVID-19.

UF Health Fixel Institute for Neurological Diseases

Creating Space for Healing

The renovation and expansion of the Reitz Student Union, built in 1967, expanded facilities, services, and programs supporting the University of Florida’s diverse campus community, increased energy efficiency, reduced operational costs, and greatly enhanced comfort and functionality.

Phase 1, the 100,000 sf addition, included entry and food court renovations, meeting rooms, lounges, dance rehearsal studios, a ballroom, and offices and support space for the Center for Leadership and Service, the Department of Student Activities and Involvement, the Office of Multicultural and Diversity Affairs, GatorWell Health Promotion Services, and student clubs and organizations.

Phase 2, the 50,000 sf renovation, included new energy-efficient windows and doors, restoration of exterior surfaces and structural components, replacement and upgrades of electrical, plumbing, and HVAC systems, and upgrades to interior finishes and lighting. 

Careful phasing ensured that the Reitz continued to serve UF’s 50,000 students throughout construction.

OUR PATIENT IS THE SUN, AND WE REVOLVE AROUND THEM.

This belief shapes every patient interaction for Dr. Michael Okun and his colleagues at the Norman Fixel Institute. It’s enabled them to secure a place among the world’s most specialized and highly-sought neurologists.

Around 1,500 patients received care at the Institute in 2013. That number reached 4,000 in 2019 and is still climbing today. Many suffer from severe disorders such as Alzheimer’s, Lou Gehrig’s disease, and Parkinson’s. Challenges with movement are common: some patients have too much and others have too little. All of them need a gracious and hospitable environment where they can be treated with dignity.

When Walker Architects first met with the Institute, they were bursting at the seams. Teams were split up and scattered. Accessibility to their third-floor offices was less than ideal. It was high time for a new and timeless home that could accommodate current and future growth. An ideal place for the development of leading-edge treatments. 

Project Owner

UF Health

Location

Gainesville, FL

Completion Date

January 2019

Project Size

21,500 SF

Cost

$7.0M

Contractor

Parrish McCall

Delivery Method

Construction Manager

Partners

Structural Engineers Group (Structural)
Moses & Associates (MEFP)
CHW Professional Consultants (Civil, Landscape Design)

 

Design
  healing 
Spaces

web_fixel_building_08
NAVIGATING TWISTS, TURNS, AND MORE TURNS

The Fixel Institute’s original request was to help them design a bigger building and get it up and operational ASAP. Go cheap, go fast, get it done. But before long, their own core belief stopped them in their tracks. We needed to elevate the vision. If Fixel is truly the place where caregivers revolve around their patients, then the space needed to reflect that quality of care. A brick box simply would not do.

The property itself presented an unusual challenge, with an elongated boomerang shape. The client team wanted the new building to cover as much of the site as possible. How could this unusual footprint be used as a feature that serves patients, rather than a hindrance? How could the building and the Floridian landscape talk to each other? How might we design an empathetic building?

From discovery onward, constant contact with our client and contractor meant that everybody stayed informed and knew what to expect. Agility saw us through twists and turns as this project grew from 14,000 to over 21,000 square feet. From multi-level to one optimum-access story. From building to destination.

8-View-INT-15
web_fixel_building_16
THE ARCHITECTURE OF HOPE

The entry needed to feel effortless and inviting – like coming home. Instead of following typical healthcare patterns, we found inspiration in modern hotel and spa design. World-class quality was paramount; every detail had to be just right.

On first impression, patients encounter a generous breezeway and floor-to-ceiling windows. Woodgrain paneling, sprawling horizontal lines, and immaculate landscaping provide a warm and gracious welcome. And like a concierge or boutique service, specialists come to the patients and guide them inside.

The welcome area was designed to continue this sense of arrival. Across the lobby, enormous windows answer the entryway and draw your gaze to the greenery beyond. As one of our client stakeholders said, “Instead of the typical screens with photo slideshows or mind-numbing videos, we have windows that frame the woods and sky. Many of our patients are homebound and can’t get outside, so we bring the outdoors to them.”

In the waiting area, sitting is purely optional. Family members, caretakers, and patients with greater mobility can walk right out onto a wide deck to chat, reflect, or listen to the birds and the wind.

Throughout the building, little pops of natural and soothing materials like stone and wood echo the exterior and the landscape. Otherwise, design choices were understated and restrained in order to let natural and warm lighting take center stage. 

In the previous building, specialist workstations and exam rooms were siloed and disordered. The new space is divided into thirds, with dedicated areas for general exams, research and specialty exams, and physical therapy. This promotes interdisciplinary collaboration and reduces employee traffic in exam areas.

web_fixel_building_34
web_fixel_building_10
ART TRANSCENDS SUFFERING

Where the site bends, we placed a programmatic shift from clinical space to research. Along one of these hallways, you’ll find the most moving feature of this property – and it’s not even something Walker Architects could’ve conceived. We simply created space for it.

At the Fixel Institute, there are no art prints or inspirational posters. Instead, photos of real patients, doctors, and nurses line walls in the general exam wing. But the most notable aesthetic feature is around 150 artworks created by patients.

Among those artists was a painter who suffered from Parkinson’s disease. He worked prolifically until diminishing motor skills made painting impossible. His profound response to the care he received at Fixel was a gift of 96 paintings.

As you walk one of the longest hallways, you’re flanked by paintings that mirror the progression of this man’s disease. All of them show expressionistic scenes that blur the lines between human figures and abstract gestures. At first, these images are bright and vibrant. But as you walk and his disease advances, colors get darker. Compositions grow heavier. By providing an intimate view of one man’s story, the Institute honors the struggles that every patient faces – but never alone.

Sometimes the best thing design can do is stand back and be silent.

web_fixel_building_17
EMPOWERING RESEARCH AND COMMUNICATION

As the Fixel space turned into a people-filled place, we saw ripple effects that benefited staff as well as patients. There were financial benefits as well; as the design came together, the Institute’s leadership used our concepts and plans to support fundraising on more than one occasion.

In the words of Dr. Okun, “From the virtual design tour and thoughtful discussions with stakeholders to the careful attention they gave to every detail, the Walker team was terrific. They delivered a unique, interdisciplinary solution – all under one roof. They’ve enabled us to serve our patients in a truly best-in-class facility.”

And as Clinic Manager Melissa Himes said, “This building has changed our employee culture. It’s boosted morale, and we love coming to work here.

“WA’s collaborative concept for five mini labs, grouped by discipline, has been huge. It’s made our teams more close-knit. We aren’t all behind closed doors anymore. This has empowered research and communication.

“Most importantly, our building has provided a calming environment where we can give patients the care they deserve.”

Melissa Himes, Clinic Manager

Selected Works

UF Norman Hall Rehabilitation [OLD]College of Education Revisioning

UF Norman Hall RehabilitationCollege of Education Revisioning

Related Projects